Tilbage til forsiden

Anden opvarmning

Boliger er forskellige, og derfor er udgangspunktet for at skifte fra oliefyret til en anden opvarmningsløsning også forskellig fra hus til hus. Du skal begynde med at undersøge om lige netop din bolig er klar til en ny opvarmningsform. Det er for eksempel ikke en god idé at sætte et pillefyr eller en varmepumpe ind i et uisoleret eller dårligt isoleret hus.

Er din bolig klar?

Før du investerer i en ny opvarmningsløsning skal grundlaget være i orden. Husets isolering er en vigtig del af grundlaget for at spare energi. Du skal derfor altid isolere dit hus så godt som muligt før alt andet.

Isolering har en kæmpe indflydelse på energiforbruget. For eksempel kan man i et hus med oliefyr alene ved at øge loftsisoleringen fra 100 til 300 mm på 120 kvadratmeter loft spare ca. 4000 kr. årligt. Hertil kommer, at man samtidig reducerer CO2-udslippet med mere end 760 kilo. En anden helt afgørende forudsætning for at spare energi er energirigtige vinduer.

Hele 30 procent af al den energi, der bruges til opvarmning af ældre danske huse, forsvinder lige ud gennem lukkede vinduer. Derfor er en forbedring af vinduerne én af de mest effektive metoder til at nedsætte varmeregningen.

Typisk kan udskiftning til energiglas i sig selv spare 15 procent eller mere på årets varmeregning.

Konklusionen er, at først når husets "klimaskærm" med isolering og energiglas er i orden, får man noget ud af de efterfølgende energirigtige investeringer i nye opvarmningsløsninger.
 

Andre fyringsformer

En luftvarmepumpe kan være en god løsning, hvis du har et velisoleret huset og økonomisk råderum til investeringen. En luft til vand varmepumpe henter sin energi fra luften udenfor.

Solceller er en rigtig god løsning, hvis du ønsker grøn strøm og har plads på dit tag. Solceller består af silicium, som indfanger fotoner fra solens lys og omdanner dem til elektricitet.

Et jordvarmeanlæg kan være en god løsning, hvis du har plads i haven, et velisoleret huset og et godt økonomisk råderum til investeringen.

Solvarme er en klimavenlig løsning til opvarmning af brugsvand i din bolig, og så kan du lade oliefyret klare resten. Du skal have plads på taget og undersøge reglerne for solvarme i dit område.

Et pillefyr er en CO2-neutral opvarmningsløsning. Det kræver dog, at du er klar til at involvere dig i løsningen.

Tilbage til forsiden